Strona główna | Mapa serwisu |   
                      
      
Przepisy na smakołyki dla chomików
  
Kolby dla chomików
     strzalkaSkładniki na 4 kolby:  strzalka 40g mąki pszennej   strzalka 1 białko jajka   strzalka łyżeczka miodu   strzalka mieszanka dowolnych ziaren   strzalka oraz dodatki: zioła, warzywa i owoce, które chcemy, żeby w kolbie były      strzalkaJak przyrządzić?     Ciasto robimy z mąki, białka i miodu. W konsystencji powinno być ono wilgotne i klejące. Do takiego ciasta dodajemy mieszankę ziaren i dodatki (np. warzywa), pamiętając by było one obklejone tylko cieniutką warstwą ciasta. Bierzemy formę do pieczenia i układamy na niej papier pieczeniowy, jest to konieczne gdyż inaczej kolba przyklei się do podłoża. W tak przygotowanej foremce formujemy coś co kształtem powinno przypominać kolby, nie daje jednak dokładnej ilości, bo wydaje mi się, ze każdy powinien zrobić takie, jakie mu odpowiadają xD Tak przygotowane kolby pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowa kolba będzie mieć rumiany kolor, a ciasto nawet po wbiciu w nie wykałaczki nie powinno się do niej kleić!


  
strzalka Chlebek dla chomików
     strzalkaSkładniki:  strzalka 180g maki kukurydzianej + 60g maki pszennej zmieszane razem   strzalka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia   strzalka 1 jajko   strzalka 1 słoiczek jedzenia dla niemowląt (marchewka, słodki ziemniak, owoce, kurczak/indyk z makaronem/ryżem/warzywami), nadają się właściwie wszystkie tego typu pokarmy, należy wybierać te z największą zawartością witaminy A   strzalka 1 filiżanka musli zbożowego (z niską zawartością żelaza, tzn. nie należy kupowana takiego z podwyższoną zawartością żelaza, może być z suszonymi owocami)   strzalka ½ filiżanki posiekanych warzyw (najczęściej marchew i brokuły)      strzalkaJak przyrządzić?     Ciasto może być trudne do zmiksowania (twarde). Należy najpierw pomieszać wszystkie suche składniki a potem osobno wszystkie mokre. Następnie połączyć je i dodać warzywa. Następnie przełożyć do blachy o wymiarach 23x33 cm, piec 30 min. w temp. ok. 200 stopni (piekarnik ma być podgrzany).

Wystudzony chleb należy pociąć na kwadraty o wielkości zależnej od ilości chomików, resztę zamrozić w plastikowych woreczkach. Najlepszym sposobem odmrażania jest włożenie jednej porcji do gorącego piekarnika na 5, 10 min (np. przy okazji pieczenia czegokolwiek).

Można dodać posiekane orzechy, suszone owoce (mogą być z musli), (w przypadku przetartych owoców należy zmniejszyć ilość jedzenia dla niemowląt).




Chomiki dżungarskie > Przepisy na smakołyki dla chomików

                       
strzalka Własny pełnowartościowy pokarm dla chomików
   strzalka Składniki:
strzalka 150g mieszanki 6 zbóż (orkisz, pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owies)
strzalka 100g pokarm dla ptaków (bez maku i ryżu)
strzalka 50g nasiona traw
strzalka 100g niesłodzone müsli owocowe, lub płatki wielo-zbożowe
strzalka 100g suszone warzywa (np. chipsy marchwiowe, pasternak, korzeń selera, buraki)
strzalka 50g psie płatki
strzalka 100g mieszanina ziół (np. zielony owies, mniszek lekarski, pokrzywa, różne kwiaty)
strzalka 100g mieszanki płatków z groszku zielonego, chleba świętojańskiego, ryżu, można dodać też parę nasion słonecznika
   strzalka Jak przyrządzić?
   Nic skomplikowanego, po prostu wszystko razem wymieszaj, i wysyp do miseczki chomika.

info
-->